Trondhjems Skiskyttere

Saupstad testanlegg

Saupstad testanlegg

Det er forskjell på ammunisjon
Det brukes mye krefter på ski og skismurning, men ikke tilsvarende mye på å forstå ammunisjon. Ammunisjon som brukes i skiskyttergeværer, varierer fra produsent til produsent, fra produksjonsserie til en annen, oppfører seg forskjellig i ulike våpen og påvirkes av temperatur.

Når ammunisjonen er utslagsgivende
Når utøverne kommer opp i junioralder, er det aktuelt å optimalisere ammunisjon - det vil si å velge ammunisjon som er mest mulig optimal til våpenet i bruk under konkurranse. Det sikrer at utøveren kan være trygg på at ammunisjonen ikke har feil og store avvik, og at det passer til utøverens våpen. Slik minsker risikoen for at ammunisjonen i seg selv er utslagsgivende for om utøveren treffer blink eller ikke.

Om testanlegget - slik fungerer det (se video)
For å kunne teste ammunisjon under «nøytrale forhold» har vi bygget et testanlegg med skytetunell der vi kan styre temperaturen via kjøleanlegg.

Anlegget har en skytebukk som er fastmontert i anleggets kulderom. I denne bukken settes og festes geværet. Kulderommet sørger for at geværet og ammunisjonen blir utsatt for realistiske konkurransetemperaturer.

Skuddene blir avfyrt gjennom skytetunellen. Det sikrer at kula ikke påvirkes av vær og vind. Skuddene registreres i en elektronisk blink og viser hvordan ammunisjonen og geværet oppfører seg.

Kulderommet har et gulvareal på 5 m2 og et volum på ca 10 m3. I tilknytning til kulderommet er det lager og oppholdsrom. Selve kuldekammeret er bygd etter standard for kjølerom, med et flytende rom med lufting rundt rommet i gulv, vegger og tak.

Anlegget stod ferdig i 2015. I 2016 ble det oppgradert med optisk skive.

Slik finner du Saupstad testanlegg

Se video av Saupstad testanlegg

Landets eneste uavhengige testanlegg
Trondheim Biathlon Team driver Saupstad testanlegg sammen med Trondhjems Skiskyttere. Anlegget er bygget på dugnad og med innovasjonsmidler fra NSSF og støtte fra Sør-Trøndelag skiskytterkrets. Sammen har Trondhjems Skiskyttere og Trondheim Biathlon Team lagt ned over 600 dugnadstimer i anlegget.

Saupstad testanlegg er det eneste anlegget i Norge som ikke er knyttet til en produsent eller importør av ammunisjon, og er det eneste av sitt slag nord for Dovre. Siden etableringen har klubber og lag fra hele landet leid anlegget for teste ammunisjon for utøverne sine.

Med Saupstad testanlegg bidrar vi til å spre kunnskap om våpen og ammunisjonstesting. Slik støtter anlegget opp under NSSFs visjon om at skiskyting skal være den mest attraktive vinteridretten. Anlegget har allerede skapt begeistring i alle ledd i organisasjonen, og støtter slik oppunder NSSFs verdier begeistrende, samlende og nytenkende.

Har testet konkurranseammunisjon for elitelandslaget
NSSFs Elitelandslag valgte å bruke Saupstad Testanlegg høsten 2016 i prosessen med å velge ut konkurranseammunisjon til landslagsløperne for sesongen 2016/2017.
Det oppbevares ikke våpen, ammunisjon eller andre verdier i anlegget.

Ønsker dere å leie anlegget?
Ta kontakt med:
Even Selnæs, mobil 900 25 300
E-post: post@trhjems.com

 

Trondhjems Skiskyttere

Postboks 253 Heimdal, 7474 Trondheim

E-post: post@trhjems.com

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift